Категории
Блог

Как работи водното подово отопление?

Лъчистото подово отопление е удобен и ефективен начин да отоплявате дома си. Високата енергийна ефективност на този тип отопление допринася за по-ниски разходи за енергия.

Ако обмисляте изграждането на инсталация с водно подово отопление за вашия дом, вероятно се чудите как работи всичко това. Как се полагат тръбите под подовата настилка и как всъщност топлината преминава през пода във вашите стаи?

В тази статия ще разгледаме по-отблизо водното подово отопление и как с него можете да поддържате дома си уютен през цялата зима.

Как работи водното подово отопление?

Водното подово отопление работи чрез циркулация на топла вода през система от тръби, които са положени под подовата настилка. След това топлината от водата се излъчва нагоре, затопляйки пода и впоследствие въздуха в стаята.

Къде може да се постави подово отопление?

Водново подово отопление може да се положи на различни места в дома. Преди да се спрете на този тип решение за отопление трябва да сте наясно с вида на подовата настилка, под която може да се положи водно подово отопление.

Водново подово отопление може да се постави под:

  • керамични подове;
  • каменни подове;
  • ламинат;
  • килими или пътеки;

Важно е да се отбележи, че лъчистата подова топлина не е подходяща за всички видове подови настилки. Това е така, защото топлината, произведена от системата за подово отопление, може да доведе до нежелано деформиране на някои подови настилки, като например естествени дървени подови дъски. Ако не сте сигурни дали вашата подова настилка е подходяща за водно подово отопление, най-добре е първо да се консултирате с квалифициран изпълнител.

В заключение

Лъчистото подово отопление е удобен и ефективен начин да отоплявате дома си. Високата енергийна ефективност на този тип отопление допринася за по-ниски разходи за енергия.

Водното подово отопление е идеално решение и за хора с алергии, тъй като при него не се използват системи за принудително циркулиране на въздуха.

Ако се интересувате от изграждане на водно подово отопление за своя дом или офис, не се колебайте да се свържете с нас.